2022-10-12

Fler svenskar jobbar hemifrån – hur garanterar du säkerheten?
Arbete från distans fortsätter att vara en stark trend. Nu börjar även fler i arbetaryrken och i den offentliga sektorn arbeta hemifrån på deltid, det visar den årliga undersökningen Svenskarna och internet som släpptes igår av Internetstiftelsen. Totalt har andelen som jobbar minst deltid hemifrån ökat från 51 till 57 procent, visar studien.
Säkerheten online är extra viktig när du arbetar hemifrån, men det kan också vara knepigt att veta vad man ska hålla koll på. Här listar vi våra bästa tips på hur du säkerställer att dina anställda har en säker IT-miljö även på distans.
1. Rutiner och policies
Börja med att se över era IT-rutiner och säkerställ att alla anställda känner till er IT-policy. Om ni upptäcker en lucka i rutinen som skulle kunna vara en potentiell säkerhetsrisk, har ni förhoppningsvis upptäckt och kunnat åtgärda den innan det är för sent.
2. Säker anslutning
Kommunikationen med organisationens system och interna nätverk bör anslutas via VPN (Virtuellt Privat Nätverk) för bästa säkerhet. Se även till att slå på multifaktorautentisering för inloggningar till företagets nätverk och molntjänster.
3. Se över inloggningar
Anställda som arbetar på distans behöver fortfarande tillgång till företagets resurser för att kunna utföra sitt arbete på ett säker sätt. Det innebär att även fast de sitter på distans behöver de komma åt organisationens system på ett säkert sätt. Att befinna sig utanför arbetsplatsen utgör en större säkerhetsrisk, det är därför viktigt att säkerställa att inloggningarna är säkra och uppdaterade. Börja med att se till att alla användarkonton har starka lösenord och komplettera med multifaktorautentisering. Att ständigt byta och uppdatera lösenord är en bra säkerhetsåtgärd som med fördel kan sättas i rutin.
4. Rätta behörigheter
Se över vilka i personalen som har behörighet till vad. Ofta behöver inte samtliga anställda behörighet till alla mappar och filer även fast det kan verka smidigt. Minimera risken för spridning av data från användare som kanske inte nödvändigtvis behöver tillgång till filerna genom att ta bort rättigheterna. Genom att minimera antalet rättigheter minskar sårbarheten för utsatthet i operativsystem och applikationer betydligt.
5. Utbilda personalen
IT-säkerheten på ett företag är aldrig starkare än den svagaste länken. Var därför noga med att utbilda samtliga anställda i hur man arbetar säkert. Det är bättre att upprepa sig en gång för mycket än en gång för lite, sätt därför IT-utbildning i rutin med föreläsning exempelvis två gånger per år.
6. Ta hjälp!
Det är viktigt att bara använda verktyg och system som håller rätt säkerhetsnivå, och det kan såklart vara svårt att hitta rätt. Accesit hjälper gärna till med vägledning och rekommendationer för att ni ska få en säker IT-miljö även när dina medarbetare arbetar från soffan.