2022-10-13
3G nätet avvecklas – vad händer nu?
För tillfället pågår arbetet med att släcka ner 2G- och 3G-nät runt om i världen. Detta beror på den kraftigt ökade efterfrågan på snabbare och smidigare nät vilket gör att 4G- och 5G-näten behöver utvecklas. De äldre näten uppfyller inte längre användarnas önskemål och krav på exempelvis funktioner och hastighet som bara de nya näten stöder. Man har dessutom slutat att utveckla och förbättra de äldre teknikerna som i sin tur gör det svårt att få tag på utrustning och reservdelar.
2G lanserades 1991 och fick sitt genomslag när det möjliggjorde styrning av maskiner på distans. Nackdelen med 2G var att nätet bara kunde hantera relativt små datamängder, vilket ledde till introduceringen av 3G nätet år 2006. Medan det nya nätet fungerade bra för att hantera meddelande och vanlig mobilsurf var det sämre på att hantera många användare samtidigt. Lösningen blev 4G som började byggas bara 3 år efter lanseringen av 3G-nätet.
5 anledningar till att 2G och 3G behöver byggas ut:
- Globalt teknikskifte. Flera Europeiska operatörer har redan avvecklat sina 3G- och 2G-nät och Sverige behöver följa med i teknikutvecklingen.
- Röstsamtal fungerar betydligt bättre med 4G.
- Förbättrad data. 4G och 5G utlovar högre datahastigheter, säkrare anslutningar och större kapacitet att hantera stora mängder användare samtidigt.
- Internet Of Things (IoT) har gjorts möjligt av, och bygger på, 4G tekniken.
- Energieffektivitet. De nya näten är både energi- och kostnadseffektiva.
Tjänster och utrustning som använder 2G- eller 3G-teknik kommer att sluta fungera
När de äldre näten är helt avvecklade kommer alla tjänster som enbart använder 2G eller 3G att sluta fungera. Det gäller inte bara taltjänster, så som vanliga telefonsamtal, utan även datatjänster, sms och nödsamtal. Som användare måste du alltså säkerställa att all din utrustning är kompatibelt med de nya näten. Kolla över din mobiltelefon, bredbandsrouter och annan utrustning som är sim-kortsbaserad om de behöver bytas ut eller uppgraderas. Främst kommer det dock påverka dig som har uppkopplade prylar, det som kallas maskin till maskin (M2M), men det kan vara en bra idé att kolla över sin telefoni också.
Avvecklingen sker succesivt
2G-nätet beräknas vara kvar i drift fram till runt 2025, men avvecklingen av 3G är redan igång. Det är mobiloperatörerna som ansvarar för avvecklingen och det sker på utvalda ställen runt om i Sverige. Näten kommer inte att stängas ner i stora sjok utan sker succesivt för att göra skiftningen så smidig som möjligt. Har du frågor om nedstängningen och hur den påverkar dig kan du höra av dig till din kontaktperson på Accesit så ser vi till att övergången blir enkel. Passa gärna på att se över andra behov samtidigt då nyare och modernare lösningar ofta är mer effektiva och säkrare än de äldre.